Köy Belgeselleri

Uşak Mende Köyü 2022

uşak mende köyü

Uşak Mende Köyü'nü (Yeni Adıyla Kaşbelen Köyü) Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.

Uşak Mende Köyü Belgeseli

Uşak Mende Köyü'ndeyiz. Yeni Adıyla Kaşbelen Köyündeyiz. Uşak'ın göz bebeği küçük bir köy burası. Yaşamın ve doğallığın kesişim noktası; ağaçları, patikaları, yeşil dokusu, taş evleri, dar sokakları ve göz alıcı meraalanlarıyla bizi büyüleyen bir manzara karşılıyor bizleri. Her şey öylesine sakin ve huzurlu ki insanın bu ortamda kendini doğanın sakinliğine bırakmaması imkansız. Köyün bulunduğu bölgede yerleşimin tarihi antik dönemlere kadar uzanıyor. 19. yüzyıl sonlarına ait Osmanlı kayıtlarına baktığımızda buranın mendil adıyla anıldığını görüyoruz.

Uşak Kaşbelen Köyü'nün Coğrafi Konumu

Uşak il merkezinde geçmişte Mendeli Köylüler'in kurduğu pazar, günümüzde de mendepazarı olarak anılmakta. Köylülerin temel geçim kaynakları tarım ve hayvancılık üzerine kurulmuş. Yolda yürürken yanınızdan besi hayvanlarının geçip gitmesi hiç de şaşırılası bir durum değil. Geçmişten gelen yapı ve gelenekler günümüze kadar korunmuş. Köyün ilk yapıtlarından olan ve tam meydanda bulunan çeşme asırlardır köy halkının ihtiyaçlarını gideriyor. Köydeki bütün sokaklar meydandaki çeşmeye çıkıyor. Büyük İhtişam ve güzelliği ile bizi kendine hayran bırakıyor. Önceden üstü açık olan çeşme sonrasında restore edilerek kapatılmış. Meydanda kurulan meyve ve sebze tezgahları köye hayat veriyor. İnsanlar ihtiyaçlarını bu meydandan karşılıyor. Buraya kısaca köyün kalbi diyebiliriz.

Mende Ekmeği Yapımı

Köyün en önemli doğal ürünlerinden bir tanesi mende ekmeği. Yapım aşaması uzun ve zahmetli bir yiyecek olan ekmek bir o kadar da lezzetli. Hamur yoğurularak fırında pişmeye hazır hale geliyor. Fırın ısındıktan sonra temizleme aşamasına geçiliyor. Uzun çubuklu bez ile fırının içindeki ufak közler özen gösterilerek çıkartılıyor. Eğer fırında köz kalırsa ekmek yanabilir. Fırını temizleme işi en zahmetli işlerden birisi. Fırının aşırı sıcaklığı insanı çok yoruyor. Temizleme işi bittikten sonra ekmekler fırına girmeye başlıyor. El ele vererek bu zorlu işin üstesinden geliyorlar. Ekmekler ısıyla birleşince ortaya çıkan koku bizi cezbediyor ve karnımızı acıktırıyor. Mende ekmeğini diğer ekmeklerden ayıran en önemli özellik köyün kendine has ekşi mayasının kullanılması. Kullanılan ekşi maya sayesinde tadı daha güzel ve haftalarca bayatlamadan muhafaza edilebiliyor. Köyde geleneksel olarak mende ekmeğinin yaygın olması geçmişte adının Mende olmasıyla bir bağlantısı var.

Meşhur Mende Ekmeğinin Özellikleri

Mende ekmeğinin bir diğer özelliği ise ateşle hiçbir teması olmaması. Fırının içinde bulunan zemin diğer zeminlerden farklı olarak ısıyı daha çok içinde tutuyor. Bu sayede ekmekler fırının içinde bulunan ısı ile 4-5 saatte pişiyor. Köyde mende ekmeği üreten fırınlar çokça bulunuyor. Bu ekmeğin bu kadar meşhur olmasının sebebi ısı ile pişmesidir belki de. Mende ekmeğinin tarihi geçmiş yıllara dayanıyor. Ekmeğin yapım aşamaları sadece emek kokmamakla beraber, ekmeğe duyulan eevgi sayesinde günümüze kadar ulaşabilmiştir. Nesilden nesile aktarılan bu eylemi, bu mirası görmezden gelmek mümkün değil.

uşak kaşbelen köyü

Mende Köyü'nde Cirit Oyunu

Köyün yıllardır devam eden geleneklerinden birisi de cirit oyunları. Ata sporu cirit Türklerin yüzyıllardan beri oynadığı bir savaş hazırlık oyunu. Bugün cirit meydanı olarak belirlenen alanda oynanıyor. Savaş sırasında karşılaşılabilecek at ve insan hareketlerini kapsıyor. Yediden yetmişe herkesin tutkun olduğu ve ata sporu olarak bilinen cirit oyunu, atla insan ilişkisinin bütünleşmesiyle ortaya çıkıyor. Bir cirit oyuncusu her şeyden daha fazla özen ve özveri göstererek müsabakalara en iyi şekilde hazırlanmaya çalışır.

Cirit Oyunu Nasıl Oynanır?

Atı yağız olanın, bileği güçlü olanın belli olduğu er meydanıdır bu meydan. Atın ve insanın mücadelesine dayanan, erliğin göstergesi olan cirit Uşak Mende Köyü'nde asırlardır yaşatılmaya devam ediyor. Cirit gösterileri kırkar dakikadan oluşan iki devreyle neticeleniyor. Yedişer atlı, iki takım kıyasıya mücadele ediyor. Atların performansını en sonuna kadar göstermeye çalışıyorlar. Cirit sporunda olupta diğer sporlarda olmayan yakala ve bağışla pozisyonu vardır. İstese cirit sopasını rakibine isabet ettirebilecek pozisyonda olmasına rağmen rakibini bağışlaması bu sporu diğlerlerinden ayırmaktadır. Ciritin yiğitlik ve mertlik göstergesi olması da budur. Cirit oyunu dünyada Türklere has eşi ve benzeri olmayan bir spordur. Atın ve binicinin tek bir beden gibi hareket ettiği, yiğitliğin cesaretin ve mertliğin oyunudur cirit oyunu. 

Mende Köyü'nde Cirit Oyununun Önemi

Necip Fazıl Kısakürek atı hayvan olarak ifade etmez. Hayvanla insan arasında bir canlı diye nitelendirir. Atlar çok duygusal hayvanlardır. Birincisi ile arasında duygusal bir bağ bulunurç. Bu yönüyle de at Türk'ün kanadıdır diye ifade edilmektedir. Uşak Mende Köyü'nün gelenekleri arasında olan cirit oyunları çokça yaygındır. Hatta cirit kulüpleri bile bulunmaktadır. Köyün gençleri arasında çok sevilen bir spor olarak devam etmektedir. Her cumartesi ve pazar günleri maçlar düzenlenerek köy halkının ve dışarıdan gelen insanların ilgi odağı olmaktadır. Hala cirit oyunlarının devam etmesi, geleneklerine bağlı olduklarının bir göstergesi. Bu güzel karelerin ölümsüzleştiği Uşak Mende Köyü sakinleri, ata sporunu yaşatmaya devam ediyor.

Kaşbelen Köyü'ne Veda

Köyün meydanına doğru ilerlediğimizde, burada bulunan çay ocaklarında insanların bir araya gelerek neşe dolu sohbetlerin olduğu bir ortam giriyoruz. Köydeki insanların samimi ve misafirperver olması bize köyden biriymişiz gibi hissettiriyor. Çocukların ne kadar huzurlu ve mutlu oldukları gözlerinden belli oluyor. Sessiz ve huzurlu bu güzel köyün doğal yaşamı sayesinde, sunduğu imkanlar paha biçilemez. Cirit oyunları ile bizi heyecanlandıran, ekmeği ile damağımızı tatlandıran, sohbetiyle bizi kendilerinden biri gibi hissettiren Uşak Mende Köyü halkına Sonsuz teşekkürler ediyoruz. Bir gün yolunuz düşerse buralara, cirit izlemeden, Mende Ekmeği'ni tatmadan, kahvede oturup iki sohbet etmeden, geçmeyin Uşak Kaşbelen Köyü'nden.

Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için,  Uşak RTS Youtube Sayfasını  ziyaret edebilirsiniz.

Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

uşak üniversitesi
Uşak Üniversitesi

Radyo - Televizyon ve Sinema Bölümü

Radyo - TV Program Türleri Dersi

0542 489 95 52

7/24 İletişim Hattı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir