Köy Belgeselleri

Uşak Akse Köyü 2022

uşak akse köyü

Uşak Akse Köyü'nü Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.

Uşak Akse Köyü Belgeseli

Günün ağarması ile hayat her gün olduğu gibi yeniden başlıyor Uşak Akse Köyü'nde. Kuşlar cıvıldıyor, horozlar ötüyor Uşak merkeze bağlı AKSE Köyü'nde. Eski adı Akkilise'den ancak 1920 yılında ismi Akse olarak değişen ve şu anda merkez köy olarak anılan bu güzel köydeyiz. Uşak merkeze 2 km uzaklıkta olan aksenin tarihi Germiyanoğulları dönemine kadar uzandığı biliniyor. Merkeze yakınlığı, doğası ve ürettikleri ile bir cazibe merkezi haline gelen Akse Köyü'nde güneşin doğuşuyla birlikte Hayat canlanmaya başlıyor. Uykudan sadece tabiat değil Akse'li Köylüler de uyanıyor ve başlıyor günün koşturmacası.Kimi Tarla işleriyle, kimi hayvanlarıyla kimi ise kış hazırlıkları yapıyor Akse Köyü'nde. İşlerini bitirmiş olanlar ise köy kahvesinde çaylarını içip vakit geçiriyorlar. Ülke gündemini değerlendirip çay demiyle muhabbetlerini de demliyorlar adeta.

Akse Köyü'nün Coğrafi Şartları

Köy meydanından çıkıp köyün içlerini keşfe başlıyoruz. Sokakta yürürken yol kenarına oturmuş teyze ile karşılaşıyoruz. Elindeki asma dallarını incelttiğini görüyoruz. Kolay gelsin dileklerimizi ilettikten sonra yan tarafta bulunan bir grup insana takılıyor gözlerimiz. Burada ki insanlar da kışın soğuk günlerinde yakmak için yıkılmış evin parçalarını topluyorlar. Parçaların arasında kalan kalaslar ve odunlar kışın yakacak olarak yerlerini alıyordu. Köyün içinde biraz ilerliyoruz. Gördüğümüz yapıların çoğu kerpiç yapılar. Köy halkının geleneksel olarak balkon ve pencere pervazlarında ahşap malzeme kullanmalarından evlerin tamamının el emeği olduğunu anlayabiliyoruz.

Uşak Akse Köyü'nün Tarihi

Eski zamanlarda kullanılan tarihi çamaşırhanelerden Akse Köyü'nde de bulunmakta olduğunu öğreniyoruz. Burada yaşayan köylü, geçmişte çamaşırlarını burada yıkar ve kuruturmuş. Günümüzde ise bu yapı aktif olarak kullanılmadığı için eskimeye yüz tutmuş bir vaziyette. Köyün topraklı yollarından adımlarımızı atarken eski çeşmelerin olduğunu görüyoruz. Bu çeşmelerden birini ziyaret ettiğimizde ise elindeki şişelere su dolduran yaşlı teyze ile kesişiyor yolumuz. Teyzenin anlattığına göre, bu suyun dağın doruklarından geldiğini ve köy halkının bu suyla şifa bulduğunu öğreniyoruz. Aynı zamanda bu suyu günlük hayatta da kullanıyorlar. Şırıl şırıl akan bu su köyün hayat bulmasını sağlıyor. Köyün kuzeyinde sazlık dere üzerinde inşa edilen çevre gölete gidiyoruz. Doğal yaşamı içinde barındıran, çamlıkların sarmaladığı bu göl, manzarası ve temiz havası ile bizleri büyülüyor. Bu eşsiz manzaranın güzelliğine veda edip yönümüzü tekrar köye çeviriyoruz.

akse köyü

Akse Köyü Halkı

Köy merkezine doğru uzanan yolumuz muhtarlığa çıkıyor. Köy muhtarı Mehmet Bey ile sohbet edip köy hakkında bilgiler alıyoruz. Muhtarlıktan çıkıp sıcak sohbetlerin yapıldığı, muhabbetin çay ile demlendiği köyün kahvehanesine gidiyoruz. Masalara dağılmış köyün yaşlısı diyebileceğimiz insanların çaylarını yudumlarken masa oyunlarıyla zamanlarını geçirdiklerini görüyoruz. Kahvehanede sohbet ederken öğreniyoruz ki bu köyün geçmişinde mucitlik ve girişimcilik de varmış. Yaklaşık 80 yıl köyde yaşayan Teyyareci Mehmet Usta hala köyde efsane olarak anılıyor. Hikayeleri nesilden nesile aktarılıyor. Teyyareci Mehmet Usta 1940 yılında kendi imkanları ile uçak yapıp uçurarak zamanında bir ilki gerçekleştirmiş. Çayımızı içip selamlarımızı verdikten sonra onlardan müsaade isteyerek kahvehaneden ayrılıyoruz. Köy halkının ibadet etmek için kullandığı camiyi görüyoruz. Camiye girdiğimizde ise tavanda bizi el işçiliğiyle yapılmış büyüleyici motifler karşılıyor.

Köye Veda

Minareden köyün muazzam kuş bakışı manzarasını izliyoruz. Kendimizi kapalı havanın verdiği kasvet duygusuyla iç içe buluyoruz. Minareden köye doğru baktığımızda gözümüze her şey küçük geliyor ancak köy halkıyla vakit geçirdikten sonra anlıyoruz ki yaşayanlar ve yaşananlar çok büyük Uşak Akse Köyü'nde. Atamızın da dediği gibi "Köylü milletin efendisidir." İnsanların sıcakkanlılığına ve misafirperverliğine minnettar kalarak Uşak Akse Köyü'nden ayrılıyoruz. Her şeyin sonunu getiren gece bizim de hikayemizin sonunu getiriyor. Elveda küçük yerleşkenin kocaman insanları.

Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için,  Uşak RTS Youtube Sayfasını  ziyaret edebilirsiniz.

Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

uşak üniversitesi
Uşak Üniversitesi

Radyo - Televizyon ve Sinema Bölümü

Radyo - TV Program Türleri Dersi

0542 489 95 52

7/24 İletişim Hattı