Köy Belgeselleri

Uşak Kediyünü Köyü 2022

uşak kediyünü köyü

Uşak Kediyünü Köyü'nü Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.

 

Uşak Kediyünü Köyü Belgeseli

Uşak Kediyünü Köyün'ün adının nereden geldiği konusunda çeşitli kaynaklarda değişik bilgiler mevcut. En güçlü bilgiler Roma, Bizans medeniyetlerine ait izlerin görüldüğü Uşak Kediyünü Köyü, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, kadim bir yerleşim merkezi olduğu yönünde. Köyün ilk adının kedi höyüğü olduğu ve ambleminde kedinin yer aldığı, yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmakta. Uşak Kediyünü Köyü daha sonra Türkmen yerleşimi olup, ilk Osmanlı arşivlerinde İkinci Beyazıt devrinde Uşak'ta yer alan bir köy olarak kayıtlarda geçiyor.

Tarihe şahitlik etmiş bu şirin köyün girişinde yer alan sıralı ağaçlar köye girişte insana huzur veriyor. Yeşilin binbir tonuyla karşılıyor Kediyünü Köyü misafirlerini. Köy meydanına doğru ilerlediğimizde köy muhtarlığı ve çocuk parkı çıkıyor karşımıza. Köyün içeri kısımlarına doğru ilerlediğimizde köyde bulunan çeşitli hayvanlar geziniyor köy sokaklarında. Köyün sokakları genellikle sessiz ve sakin. Sokaklardaki sessizliği tavuk, horoz, ördek, kedi ve köpek gibi hayvanlar bozuyor. Yerleşim yerlerinin içerisine doğru gittikçe köy halkını görüyoruz. Kimi İşe yetişmeye çalışıyor, kimi tarlaya gidiyor ve kimisi de geziniyor.

Kediyünü Köyü Coğrafi Konumu

Yerleşim olarak büyük bir köy olmasına rağmen nüfusu diğer köylere nazaran daha az Kediyünü Köyü'nde. Köyde az kişi yaşıyor olmasına rağmen aralarında kurmuş oldukları güçlü bağ ve samimi iletişim dikkat çekiyor. Sohbetlerine katıldığımızda misafirperverlikleri, içtenlikleri ve sıcaklıkları en yoğun haliyle hissediliyor. Köyde dolaştığımızda dikkatimizi Ç-çeken başka bir unsur ise geçmiş dönemlerden kalma taş evler oluyor. Günümüzde bu evlerin bakımı yapılmadığından taş evlerde oturulamıyor. Köyde yer alan taş evlere baktığımızda bizleri geçmiş zamanlarda çekilmiş Yılmaz Güney filmlerine götürüyor.

Bu güzel köyün tarihsel mirası maalesef korunamamış olup hazine avcıları tarafından tarihi yerleri talan edilmiş vaziyette. Höyük tepesi olarak adlandırılan önemli bir noktası var bu köyün. Bu noktada Roma, Bizans dönemlerinden kalan isimsiz taş mezarlıklar yer alıyor. Bu mezarlıklar köyün en ilgi çekici noktası durumunda. Tepede taş mezarların yanında köy halkının mezarları da bulunmakta. Bu tepe aynı zamanda günümüzde sit alanı ilan edilmiş durumda. Höyük tepesinde yapılan çalışmalarla çıkarılan taşlar köyün yapılarında kullanılmış. Höyük tepesi sanıldığı kadar yüksekliğe sahip bir konumda değil. Tepeye çıktığınızda köyü yukarıdan tam olarak görebilmek mümkün olmuyor. Tepeden köyün her noktası gözükmese dahi güzel manzaralara ev sahipliği yapıyor. Tepenin diğer yamacından baktığınızda ise Uşak şehrinin girişi de görülüyor.

kediyünü köyü

Kediyünü Köyü'nün Geçim Kaynakları

Köy günümüzde ise tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlamakta olup, bütün gelirini bu faaliyetlerden sağlıyor. Uşak Kediyünü Köyü'nde tarımdan elde edilen ürünler arasında; pancar, arpa, buğday ve nohut başta geliyor. Hayvancılıkta büyükbaş hayvan besiciliği ve süt üretimi köyün bir diğer gelir kaynağı. Aynı zamanda Kediyünü Köyü'nün merkeze yakın olması köylünün çalışma imkanını da genişletiyor. Kediyünü sakinleri il merkezlerinde bulunan sanayilerde, fabrikalarda ve işletmelerde çalışma imkanı buluyor.

Uşak Kediyünü Köyü'nün Mimari Yapıları

Uşak Kediyünü Köyü'nün mimari yapılarında eski dönemlerden kalma izleri görebilmemiz mümkün. Kediyünü Camisi'ne şu anda baktığımızda caminin dışarısında köşede bir taş yer alıyor. Kediyünü Cami 1950'li yıllarda ibadete açılmış ve bahçesinde eski dönemlere ait olduğu bilinen taş yer almakta. Daha önceki dönemlerde bu taşın üstüne çıkılarak ezan okunduğu köy halkı tarafından hala hatırlanıyor. 1982 yılında caminin restorasyonu sırasında bu taş caminin kenarına tekrardan konularak eski hatıralar tekrar canlandırılmaya çalışılmış. Köyün içerisindeki kahvehanenin gündüz kapalı olması sebebiyle köy sakinleri bu cami etrafında vakit geçiriyor.

Köy Halkı

Uşak Kediyünü Köyü'nün hafızası olan Recep Dede'de, köye yolu düşen misafirleri sıcak kanlı gülümsemesi ile karşılıyor.Ssağlık sorunları sebebiyle eski neşesinden uzak olduğu köy halkı tarafından söyleniyor olsa da hala köyün neşe kaynağı konumunda. Eğer yolunuz kedi yönü köyüne düşerse köyün sessiz sokaklarında Recep Dede'nin sesini duymanız ve hikayelerini dinlemeniz mümkün. Geleneklerine olan bağlılıklarını hala devam ettiren Uşak Kediyünü Köyü, doğallığından ve benliğinden hiçbir şey kaybetmeyen, kendi halinde yaşam sürerek günümüze kadar gelen, sıcak, samimi ve yardımsever bir köy olarak varlığını devam ettiriyor. Bereketli topraklarında yardımsever halkınla, huzur veren doğanla, iyiliği sürdüren geleneklerinle nice uzun senelere Kediyünü Köyü.

Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için,  Uşak RTS Youtube Sayfasını  ziyaret edebilirsiniz.

Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

uşak üniversitesi
Uşak Üniversitesi

Radyo - Televizyon ve Sinema Bölümü

Radyo - TV Program Türleri Dersi

0542 489 95 52

7/24 İletişim Hattı