Köy Belgeselleri

Uşak Kapaklar Köyü 2022

uşak kapaklar köyü

Uşak Kapaklar Köyü'nü Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.

Uşak Kapaklar Köyü Belgeseli

Her şeyin yapaylaştığı, samimiyetsizleştiği, insan ilişkilerinin çıkarlara göre geliştiği günümüzde öyle yerler var ki, samimiyetsizliğe inat samimiyeti, çıkara inat içtenliği ve yapaylığa inat doğallığı yaşatıyor hala sokaklarında. İşte o yerleşim merkezlerinden biri, eski adıyla Uşak Kabaklar Köyü, yeni adıyla Uşak Kapaklar Köyü. Güneşin doğuşunu selamlamak, samimi insanlarla bir arada olmak ve iyiliği, yardımseverliği, sıcaklığı ve samimiyeti hissetmek üzere çıkıyoruz yola. Yolun sonunda bereketin hakim olduğu, iyiliğin yeşerdiği, yardımseverliğin meyve verdiği Uşak Kapaklar Köyü'ne ulaşıyoruz. Uşak'ın Merkez köylerinden biri olan Kabaklar Köyü, merkeze 13 kilometre uzaklıkta olan Kapaklar Köyü'nde, 1980'li yıllarda 625 olan nüfusun çeşitli sebeplerden dolayı giderek azalmış ve günümüzde 400'e kadar düştüğü görülüyor. Doğal ve tarihi güzelliklere sahip olan Uşak Kapaklar Köyü'nde 120 yıllık bir çınar ağacı gelen misafirleri karşılarcasına köyün girişinde bizleri bekliyor.

Kabaklar Köyü Halkı

Köyün içine doğru ilerledikten sonra bir okul görüyoruz ve öğreniyoruz ki sadece 10 tane öğrencisi var bu okulun ve sadece ilköğretim eğitimi veriyor. Köyün her sokağı ayrı bir güzel geliyor gözümüze. Gezmeye doyamıyoruz bu güzel köyün sokaklarını. Köyün meşhur yemeklerinden ikram ediyorlar bize güzel vakit geçiriyor ve buradan ayrılıyoruz. Köy meydanında küçük bir pazar yeri görüyoruz. Köylüler şehre gitmeye gerek duymadan buradan karşılayabiliyorlar ihtiyaçlarını. Odun kesen bir amca ile karşılaşıyoruz. Soğuk kış günleri için hazırlıklar yapılıyor artık. Bu kış gününde içimizi ısıtacak bir bardak çay içmek için köy meydanındaki kahveye uğruyoruz. Muhabbetlerine bir bardak çay ile eşlik ediyoruz. Köylülerle sohbet ettikten sonra rastgele deyip ayrılıyoruz bu sıcak muhabbet evinden.

Köy halkının başlıca geçim kaynaklarının hayvancılık ve tarım olduğunu öğreniyoruz. Buğday, arpa, nohut ve pancar gibi ürünler yetiştiriliyor. Köyde bulunan her dört haneden üçü hayvancılıkla uğraşıyor. Etinden, sütünden kısacası her şeyinden yararlanıyorlar besledikleri hayvanların. Uşak Kapaklar Köyü kaz yetiştiriciliği ve ticareti bakımından da zengin bir köy. Köyün hemen hemen her sokağında kazlarla karşılaşıyoruz. Köyün sokakları kaz sesleri ile yankılanıyor.

kapaklar köyü

Uşak Kabaklar Köyü'nün Tarihi

Doğal güzellikleriyle gönüllerde taht kuran Uşak Kabaklar Köyü, Uşak'ta inanç turizminin de önemli noktalarından bir tanesi. Şehir içinden ve şehir dışından gelen birçok ziyaretçinin ilgisini çeken Fakir Dede olarak anılan Şeyh Alaaddin Uşakki Hazretlerinin türbesi. Türbe köy camisinin altında bir oda içinde bulunuyor. Pek çok kerameti olan Alaaddin Uşakki'nin 15. yüzyılda yaşadığı biliniyor. Bu durum köyün popülerliğini de bir hayli arttırıyor. Bazı batıl inançlara göre bu türbenin başında dua eden çocuksuz ailelerin çocukları oluyor. Ailelerin çocukları olması durumunda mayıs ayında köye gelip, köyün meydanında kurban kestikleri biliniyor. Kabaklar Köyü hakkında birçok şey öğreniyoruz. Köy halkının bazı inanışlarına göre köyün mezarlığında bulunan kaya parçasının etrafında namaz kılınması ve dua okunması durumunda köye yağmur yağdığına inanılıyor.

Kapaklar Köyü'ne Veda

Uşak Kapaklar Köyü'nün tarihi güzellikleri saymakla bitmiyor. Daha önce köydeki işçilerin merkeze gitmek için aktif bir şekilde kullandığı Kabaklar Tren Garı şu an kullanılmıyor ve dahası virane halde olsa bile hatıraları hala yaşıyor. Köklü tarihi, zengin kültürel mirası ve sıcakkanlı insanları ile Uşak Kapaklar Köyü'ndeydik. Kabaklar Köyü'nün tarihi dokusundan, yerel adetlerinden payımıza düşeni alıp yolumuza devam ediyoruz. Hoşça kal Kabaklar Köyü. Hoşça kalın köyün güzel insanları.

Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için,  Uşak RTS Youtube Sayfasını  ziyaret edebilirsiniz.

Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

uşak üniversitesi
Uşak Üniversitesi

Radyo - Televizyon ve Sinema Bölümü

Radyo - TV Program Türleri Dersi

0542 489 95 52

7/24 İletişim Hattı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir