Köy Belgeselleri

Uşak İlyaslı Köyü 2022

uşak ilyaslı köyü

Uşak İlyaslı Köyü'nü Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.

Uşak İlyaslı Köyü Belgeseli

Topraklarında bereket ekilen sevgi ve saygı dikilen, iyiliğin ve yardımseverliğin yerleştiği, birliğin ve beraberliğin filizlendiği, kültürlerin ve geleneklerin yaşatıldığı, insani duyguların en doğal haliyle sergilendiği yerlerdir köyler. Samimiyetin en sıcak halinin yaşandığı, yardımlaşmanın gönülden olduğu, yeşilin huzur verdiği, sakinliğin dinlendirdiği o köylerden biri Uşak İlyaslı Köyü. Aşıklar şehri, ilkler diyarı, kuruluşun ve kurtuluşun şehri Uşak iline bağlı olan Uşak İlyaslı Köyü, Uşak'ın en büyük köylerinden biridir. Daha önce belediyelik olup şuan belde statüsünde olan Uşak İlyaslı Köyü, 2014 yılında nüfusun azalması ile birlikte köye dönüşmüştür. Merkeze sadece 26 km uzaklıkta olan bu güzel köyü tanımak ve tanıtmak için çıkıyoruz yola.

İlyaslı Köyü'nün Coğrafi Konumu

Köye doğru ilerlerken ağaçlarla birlikte huzur, yemyeşil doğanın verdiği sakinlik, temiz havanın işlemiş olduğu dinginlik ile giriyoruz İlyaslı'ya. Köy meydanında tarih kokan bir cami karşılıyor bizi bütün heybetiyle. Başlıyoruz camiyi çekmeye. Yarım asırlık cami, köylünün ibadetgahı konumunda. Birlik ve beraberlik aynı safta buluştukça perçinleşiyor bu camide. İnce ince işlenmiş desenler göz kamaştırıyor adeta. Bu yarım asırlık caminin dışında yakın zamanda ibadete açılmış bir cami daha bulunuyor Uşak İlyaslı Köyü'nde. Yeni yapılan bu camide İlyaslı'ya ayrı bir hava katıyor. Caminin süsünden daha çok içindeki cemaat önemlidir. Önemlidir çünkü, caminin süsü unutmayın ki sadece şu boyalı, yıldızlı halılar işte duvarlar vesaire değildir. Camilerin süsleri insanlardır. Çocuklarımızın, gençlerimizin, hanım olsun erkek olsun fark etmez. Eğer camilerimiz cemaatsiz kalırsa, altından da yapılmış olsa, gümüşten de yapılmış olsa ne tarihi olarak, ne yapı olarak bizim için hiçbir şey ifade etmez.

İlyaslı Köyü'nde Eğitim

Eğitime de büyük önem veriyor Uşak İlyaslı Köyü sakinleri. Birçok köyde ilkokul dahi bulunmazken İlyaslı'da hem ilkokul hem de ortaokul bulunmakta. Bu da eğitime, ilime ve bilime verilen önemi gösteriyor. Köyün kurucusu olan Koca Ali Yesevi'yi rahmet ve minnetle anarak ilerliyoruz. Köyün muhtarlığına yavaş yavaş ilerlerken müzeyi anımsatan köşe çekiyor dikkatimizi.Kköyün her köşesinde ayrı bir tarih yatıyor sanki. Sokaklarda ilerlerken tarihi yapılara, eski taş evlere takılıyor gözümüz. Kim bilir ne yaşanmışlıklara şahitlik etti bu evler.

Köyün Geçim Kaynakları

Evlere geçmeden, mis gibi taptaze ekmek kokuları, sanki bizi çağırırcasına kaplıyordu bütün köyü. Fırına ekmek atan teyzelerimizin emeğine şahitlik ediyoruz. Burada buram buram kokan ekmekler öylesine lezzetli ki, belki de İlyaslı'nın havası, suyu, doğası lezzet katıyor ekmeğe. Tüketici toplumundan uzak, kendi kendine yetmeyi öğrenmiş, her şeyi kendisi üreten bir köy İlyaslı. Hayvanlardan elde edilen gübreler ise tarlalarda yetiştirilen mahsullerin verimini artırmak için kullanılıyor. Tarladan toplanan buğdaylar soframıza gelmeden önce köyün değirmeninde öğütülüyor. Ayrı bir emek istiyor değirmenci olmak.

ilyaslı köyü

İlyaslı Köyü'nün Gelenekleri

Değirmenden çıkınca köyün havasını saran tatlı telaşı görmezden gelemiyoruz. Uşak İlyaslı Köyü'nde bugün düğün var. Gelenek ve göreneklerin bütün canlılığıyla yaşatıldığı köyde düğün için gerekli hazırlıklar çoktan başlamış. Fistanlar giyilmiş, yemekler hazırlanmış, davul zurna çalmaya başlamış ve gelin alma konvoyu yola çıkıyor. Dualar eşliğinde telli duvaklı gelin çıkarılıyor baba ocağından. Yuvanız bereketli, huzurunuz bol, geçiminiz mutlu olsun dileklerimizi sunuyoruz bizde. Gelini alıp, damadın evine doğru geldiğimizde bazı geleneksel uygulamalara şahit oluyoruz. Öğreniyoruz ki yakılan üzerliğin amacı, damatla gelini nazardan korumak, geline içirilen şerbetin anlamı ise tatlı dilli olmasını sağlamakmış. Damadın balkondan attığı şekerlerin pek bir anlamı yok. Onlar da çocukları sevindirmek için atılıyormuş. Gelinin üzerinden basarak geçmesi için deri üzerine saç koyulması, evine bağlı kalması anlamını taşıyormuş. Uşak İlyaslı Köyü'nün, düğün kültürlerinin ne kadar zengin olduğunu, gelenek ve göreneklerine ne kadar sıkı sıkıya bağlı kaldıklarını bir kez daha görmüş olduk.

Köyün sokaklarında ilerlerken al yazmalı basma fistanlı bir kadın takılıyor kameralarımıza . Köyün bir diğer kültürü ise yeni evlenmiş olan gelinlerin düğünden 5 ay sonraya kadar al yazma ile dolaşmalarıymış. Düğün yemeklerine de çok önem veriliyor İlyaslı'da. Düğünlerde hazırlanan nefis yemekler her ne kadar beslenme ihtiyacını karşılasa da aslında birlik ve beraberliğin yardımlaşma ve dayanışmanın da en önemli göstergelerinden.

Uşak İlyaslı Köyü'ne Veda

Geldik, gezdik, gördük Uşak İlyaslı Köyü'nün samimiyetini ve sıcaklığını. Yardımseverliğini iliklerimize kadar hissettik. Karşılıksız kalmadı hiçbir selamımız. Karşılandı bütün ihtiyaçlarımız. Hiç tanımadığımız bir köye gidip Sanki yıllardır bu köyde yaşıyormuş gibi ağırlandık güzel İlyaslı'da. Gönlümüzde apayrı, tertemiz bir sayfa açarak ayrılıyoruz bu muhteşem köyden. Hoşça kalın İlyaslı'nın temiz kalpli koca yürekli yardımsever insanları.Hoşça kal, doğası güzel, havası güzel, suyu güzel Uşak İlyaslı Köyü.

Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için,  Uşak RTS Youtube Sayfasını  ziyaret edebilirsiniz.

Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

uşak üniversitesi
Uşak Üniversitesi

Radyo - Televizyon ve Sinema Bölümü

Radyo - TV Program Türleri Dersi

0542 489 95 52

7/24 İletişim Hattı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir