Köy Belgeselleri

Uşak Belkaya Köyü 2022

uşak belkaya köyü

Uşak Belkaya Köyü'nü Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.

Uşak Belkaya Köyü Belgeseli

Uşak Belkaya Köyü'ne girerken bizi sağımızda ve solumuzda bulunan kavak ağaçları karşılıyor. Bu ağaçlar görkemliliği ve verdiği huzur ile birlikte bizlere daha köye girerken bile tarifsiz duygular yaşatmaya başlıyor. Aynı zamanda da tarihi yapıları yakından görmeye başlıyoruz.Köyün kuruluş tarihi bilinmemekle birlikte, 16 yüzyıl Osmanlı tarih defterlerinde köyden Karye-i Kürt olarak bahsedilmektedir. 2. beyazit ve 1520 tarihlerinde Banaz vilayetine bağlı 9 hanelik bir köy olarak bahsedilen yerleşim, 1570 tarihinde Uşak kazasına bağlı 21 hanelik bir köy olarak belirtilmektedir.

Belkaya Köyü'nün Tarihi

Aynı dönemde köyde sipahi çiftliklerinden bahsedilmektedir. Köyün yakın tarihi ile ilgili yaptığımız araştırmalarda çok fazla bilgiye rastlamış olsak da köy sakinleriyle ettiğimiz sohbetler geçmişten günümüze saflığını ve doğallığını koruyan bir köy olduğunun bilgisini aldık. Köyde geçirdiğimiz bu güzel vakitler ile birlikte de bu bilgiyi doğrulamış olduk. Uşak Belkaya Köyü, her sokağıyla, her insanıyla, akan suyuyla, 6 asırlık ağaçlarıyla geçmişin izlerini günümüze taşımaya devam ediyor.

İşte karşınızda Belkaya Köyü Cami. Bu caminin dış cephesinde Osmanlı motifleri görünmek ile birlikte tek minareli ve tek şerefeli küçük bir köy camiidir. Köyün tam ortasında bulunan yıllara meydan okumuş 600 yıllık bu dut ağacı, köye gelen misafirleri büyük heybetiyle karşılarken, aynı zamanda köyün tarihi bir simgesi haline gelmiş. Bu küçük mütevazi köyde tam olarak 68 kişi yaşıyor. Burada yaşayan insanların geneli, genç nüfus kendilerini şehirlere attığı için orta yaş ve üzeri büyüklerimiz.

Uşak Belkaya Köyü'nün Halkı

Köyde yaşayan insanların geçim kaynağı genellikle hayvancılıktır. Aynı zamanda hayvancılık yapanlar az da olsa tarlalarına arpa ve buğday ekerek hayvanların yem ihtiyaçlarını da karşılıyor. Köy halkı tarlalarının ekilebilir duruma gelmesi için evlerinden çıkıp yavaş yavaş tarlalarına giderek çift sürmeye başlıyor. Burada doğup büyüyen gençlerin çoğu köydeki işlerin zor olması ve köy hayatını sıkıcı bulmalarından dolayı zamanla bu köyü terk ederek şehre göç etmişler. İşte bu yüzden Uşak Belkaya Köyü yaşlı kesimin kafa dinleyip emekliliklerini sessiz sakin geçirebilecekleri bir yer haline gelmiş. Köyde yaşayan kesim aynı zamanda bahçelerine bir şeyler ekerek vakit geçiriyorlar ve kışlık temel ihtiyaçlarını da bu sayede karşılıyorlar.

Bu köydeki çoğu yaşlı kesimin okuduğu köy okulu, gençler köyden kente göç ettiği için ve artık köyde çocuk olmadığı için işlevini yitirip kapanmış. Köyün en eski çınarlar andan olan 79 yaşındaki Mehmet Amca, hayatı boyunca bütün köylü gibi ailesinin geçim kaynağı olan hayvancılığı icra edip, tarlaya giderken aynı zamanda asıl mesleği olan odunculuk ve İnşaat ustalığı da yapmaktadır. İşte karşınızda tüm doğal güzellikleriyle Uşak Belkaya Köyü Göleti. Bu köyün tertemiz havası ve insana verdiği huzurun yanı sıra tüm Uşak'ın bildiği meşhur buz gibi içme suyu var. Bu su o kadar doğal, berrak ve güzel ki, insanlar bu suyu içmek için kilometrelerce uzaktan gelerek şişe şişe su doldurup bu suları evlerine götürüyorlar.

belkaya köyü

Köyün Coğrafi Konumu

Köyün dar ve bayır sokaklarına girdiğimizde bizi senelerdir ayakta duran, baktığımızda tamamen el emeği olan, kerpiç, taş ve ahşap evler selamlıyor. Şu güzelliklere gelin bir de beraber bakalım.Köyde bulunan kazlar ne güzel de beraber arkadaşça dolaşıyorlar. İşte bulunduğumuz bu sonbahar ayında köydeki insanlar yavaş yavaş kış için hazırlıklarını yapmaya başlamışlar. Evlerin önünde bulunan odun yığınları, yazın sokaklarda edilen sohbetleri bir kenara atıp, artık bu küçük köy evlerinde kışın sıcacık sohbetlerine devam edeceğinin göstergesi.

Bir de şu ceviz ağaçlarına bakalım. Köydeki her hanenin yanında bir ceviz ağacı bulunuyor. Herkes kendi ağacını biliyor ve cevizler olunca buraya cevizlerini toplamaya geliyorlar. Burası da Belkaya Köy Mezarlığı. Tam köyün girişinde yer alıyor. Tüm ölmüşlerimizin mekanları cennet olsun. Köyün bir kahvesi yok ama köydeki erkekler işlerini bitirince muhtarlığa bağlı bir odada toplanarak sobaların yakıp, çaylarını demledikten sonra güzel sohbetler ediyorlar.

Köye Veda

Uşak'ın merkezine 9 kilometre uzaklıkta olan Belkaya Köyü, yüksekte olması sebebiyle zor ulaşılan ve temiz havası ile huzur dolu bir köy olduğunu bizlere gösterdir. Köye geldiğinizde, sıcak ve samimi sohbetler ile birlikte odun ateşiyle demlenen mis gibi çayınızı yudumlayın ve gürül gürül akan berrak ve buz gibi suyundan en azından bir yudum içmeden asla dönmeyeceğiniz mütevazi, şirin, tarih kokan bir köydür. Zamana karşı doğallığını sürekli koruman dileğiyle hoşça kal Uşak Belkaya Köyü.

Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için,  Uşak RTS Youtube Sayfasını  ziyaret edebilirsiniz.

Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

uşak üniversitesi
Uşak Üniversitesi

Radyo - Televizyon ve Sinema Bölümü

Radyo - TV Program Türleri Dersi

0542 489 95 52

7/24 İletişim Hattı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir