Uşak Bozkuş Köyü'nü Tanıttığımız Bu Belgeselde, Köyün Tarihini, Köy Halkının Yaşam Biçimini ve Köyün Coğrafi Konumunu Sizlere Detaylı Bir Şekilde Aktarıyoruz. Köyde Yaşayan Halk İle Yapılan Röportajlar Sayesinde Sizlere Birinci Ağızdan Yöresel Yaşam Biçimini Aktarmayı Hedefliyoruz. Bu Belgesellerin Çekiminde Emeği Geçen Uşak Üniversitesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğrencilerine Emeklerinden Dolayı Teşekkür Ediyor, Sizlere de İyi Seyirler Diliyoruz.
Uşak Bozkuş Köyü Belgeseli
İlkler şehri aşıklar diğer Uşak'ta, geçmişten günümüze tarihi ve doğal güzellikleri ile bizlere ışık tutan, sıcaklığı samimiyetin yürekten hissedildiği toprağın ve doğanın huzur verdiği birçok köy toprağı vatan yapıyor. İşte o köylerden biri de kazlarıyla meşhur Uşak Bozkuş Köyü. Bozkuş Köyü, Uşak merkeze bağlı büyük gelişmiş bir köy olup geçmişi 1500'lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bu özel bir büyük köyün adı bozkuş yörük topluluğundan gelmektedir. Geçmiş tarihi çok eskilere dayanan bu güzel köyümüz Uşak'ın 10 km doğusunda yer alıyor. Uşak Bozkuş Köyü bütün sıcaklığı ve bereketli topraklarıyla karşılıyor bizi. Köyün huzurlu kıvrım kıvrım yollarından köy meydanına doğru ilerliyoruz. Meydanda bizi Atatürk büstü ve dalgalanan al bayrak selamlıyor.
Bozkuş Köyü Coğrafi Konumu
Doğayı seven , köyün zorluklarıyla, güzellikleriyle yaşamayı bilen ve kendilerine bir ömür edinmiş insanlar oturuyor bu tatlı köyde. Uşak Bozkuş Köyü, eşsiz milli değerlere sahip olduğu kadar kahramanları da topraklarında barındırıyor. İşte o kahramanlardan biri Kuvayi Milliye Kahramanı İbrahim Tahtakılıç. Kurtuluş mücadelesi döneminin Kütahya milletvekili olan ve aynı zamanda da Uşak müftüsü olan İbrahim Tahtakılıç'ın naaşı Uşak Bozkuş Köyü mezarlığında bulunuyor. Köy meydanından yürüyerek 10 dakika uzaklıkta olan bu mezarlıkta çok eski dönemlere şahitlik etmesinden dolayı kaya mezar taşlarına da rastlamak mümkün. Kuvayi Milliye kahramanı İbrahim Tahtakılıç'ın naaşı da buradaki aile mezarlığına defnedilmiş. Aynı zamanda da Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki askeri birliğe düzenlenen hain bir saldırı sonucu şehit olan Şehit Piyade Mehmet Bozkuş'ta Uşak Bozkuş Köyü kahramanlarındandır.
Bozkuş Köyü Geçim Kaynağı
Köyün sokaklarında ilerlerken hemen hemen her sokağında kazları görmek mümkün. Kazlar köyün en önemli geçim kaynaklarından biri. Bir köye göre oldukça fazla nüfusa sahip olan bu köyde köy halkı geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor. Buğday, mısır silajı ve pancar köyün en önemli tarım ürünleri arasında yer alıyor. Köyümüzün en önemli geleneklerinden biri de atlı cirit oyunu. Uşak cirit oyunları ile meşhurdur. Hemen hemen her köylünün bahçesinde atlar yer alıyor. Köylülerin sıcak sohbetlerinin en önemli duraklarından birisi de kahvehaneler. Bozkuş'ta durak kahvehanesi köylünün uğrak noktalarından biri. Yaşlısı genci ayırt etmeksizin herkesin yolu kahvehaneye düşüyor Boş zamanlarında buraya gelen köy halkı birlikte hoş vakit geçiriyor. Eski taş duvarlardan yapılmış evler çıkıyor karşımıza. Kilit vurulmuş kapılarını açan yok artık.Uşak Bozkuş Köyü'nde çoğu ev yeniden inşa edilmiş olup modern bir yapıya sahip. Köyün merkezinde bulunan Uşak Bozkuş Köyü Cami 17 yüzyılda yapılmış olup, o zamandan bugüne dek ibadete açık durumda. Cami tavanında güzel ve gösterişli bir avize bulunmakta. Cami tek minareli ve taştan örülmüş. Geçmişten bugüne gelene kadar bu cami, köy halkının maddi yardımlarıyla tadilat edilmiş.
Bozkuş Köyü Halkı
Sabahın ilk ışıklarıyla beraber her gün, yeni bir güne uyanır bu bereketli topraklar. Köy hayatı güzel olduğu kadar zordur da. Bu güzel köyde gün erken başlar ve erken biter. Yapılması gereken ağır ve sorumluluk gerektiren birçok iş var. Kimsenin eli boş durmaz Bozkuş'ta. Sabahın erken saatlerinde köylüler çoktan işlerine doğru yol alır. Kimisi tarlasında, kimisi ahırında, bakkalında, fırınında, kahvehanesinde, çalışır. Elleri öpülesi köy kadınlarımız ise büyük bir rol oynar köy hayatında. Ülkemizde kırsal kesimlerde kadın olmak güzeldir ama zordur. Köyde kadınsan daha gün doğar doğmaz yüklenir üstüne sorumluluklar.
Birbirinden Güzel Yöresel Yemekler
Uşak Bozkuş Köyü'nün yemeklerinden bahsedelim biraz da. Kaz, bugüzel köyün vazgeçilmez bir yöresel lezzeti ama sadece kaz yemeği değil birçok farklı yöresel yemekleri de bulunuyor. Tarhana çorbası, keşkek, etli bamya, topalak harika köyün lezzetli yemeklerinden bazıları. Bozkuş'un farklı bir özelliği ise köyün içerisinde yüzme havuzunun bulunmasıdır. Her yaz yoğun ilgi görür. Uşak'ın merkezinden dahi buraya vakit geçirmek için gelen insanların olduğunu öğrendik.
Bozkuş Köyüne Veda
Bozkuş köyünde ilkokul ve ortaokul aynı avlu içerisinde bulunur. Okul 30 Ekim 2020 İzmir depreminden etkilenip hasar alınca eğitime kapatılmış. Çocuklar Uşak'taki merkez okullara dağıtılmış ve eğitimlerine orada devam ediyorlar. Bu insanlar iyiliği sevgiyi bilmekle kalmayıp aynı zamanda birbirleriyle paylaşıyorlar, tüm bu güzel duyguları. Yardımlaşma, birlik ve beraberlik bu köyün temelidir. Burada huzurla birlikte sakin bir hayat var. Bereket her karışına işlemiş bu köyün. Ne zaman uyanılacak, ne zaman yemek yenilecek, ne zaman tarladan veya hayvanların yanından dönülecek her şeyin bir saati var burada. İşler bitmez ama güzellikler her daim yanı başınızda olur Bozkuş'ta. Bu güzel köyün insanları hiç bilmediğimiz ve tanımadığımız yerlerde yaşayan kardeşlerimizin olduğunu hatırlatır bize. Orada bir ev varsa ve bacası tütüyorsa ekmek kadar kıymetli su gibi aydınlıktır. Cana yakın ve misafirperverlerdir Uşak Bozkuş Köyü sakinleri. Bu güzel köyü gezdik gördük ve çok sevdik. Onlardan o kadar güzel şeyler öğrendik ki köyde geçirdiğimiz her an sonsuz bir huzur hissi uyandırdı içimizde. Teşekkürler Uşak Bozkuş Köyü, teşekkürler yüreği güzel insanlar.
Uşak'ın diğer köyleri ile ilgili belgeselleri izleyebilmeniz için, Uşak RTS Youtube Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Diğer belgesel ve makalelerimizi incelemek için Blog Sayfamızı ziyaret edebilirsiniz
0542 489 95 52
7/24 İletişim Hattı